7 Haziran 2013 Cuma

SBS Öncesi Ögrencilere ve Ailelere Öneriler

8 Haziran 2013 Pazar günü 8. Sınıf öğrencileri için önemli bir tarih, zira bugüne kadar gösterdikleri çabanın ve çalışmaların sonuçlanacağı yer SBS sınavı. Herkesin nihai hedefi SBS’den iyi bir puan almak ve kaliteli eğitim veren ortaöğretim kurumlarından birine yerleşebilmek. 


Yarınki sınav öncesinde hem öğrencilere hem de ailelere yönelik tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Malum, gerek aileler için gerek çocuklar için sınav zamanı yaklaştıkça yaşanılan stres de orantılı olarak artıyor. Muhattap olduğum ailelerden gözlemlediğim en önemli şey, bazen velilerin çocuklarına destek vermek isterken, kendi kaygılı halleriyle aslında çocuklarını da olumsuz etkilemeleri. Çocuklar, ebeveynlerinin bu stresli hallerini görünce daha da kaygılanıyorlar.

Velilere tavsiyem, özellikle sınav günü çocukla kesinlikle sınavla ilgili konuşmamaları yönünde. Sınav günü mümkünse çok daha farklı konularda sohbet edilerek onların zihnini sınav kaygısından uzaklaşmaları ve motive olmaları sağlanmalıdırlar. 


Öğrenci mutlaka velisiyle sınava gireceği mekanı görsün, mümkünse sınıfına girsin ve orada birkaç dakika durarak ortamı benimsesin. Sınava gireceği sıraya otursun ve kontrol etsin, eğer sıkıntı varsa ilgili kimselerden değiştirilmesini rica etsin.

Özellikle sınav öncesi son gün ders çalışmak yerine dışarıda eğlenceli geçen birkaç saat çocuk için gayet rahatlatıcı olabilir. Mümkün mertebe kalabalık ve stres verecek ortamlardan uzak durması sağlanmalıdır. Sınava giderken öğrencinin yanında götürmesi gereken evraklar bugünden kontrol edilmeli, varsa eksikler tamamlanmalı ve dosyalanmalıdır. Öğrencinin sınavda kullanacağı kalem, silgi, kalemtraş vb. araç gereçlerden her ihtimale karşı en az iki adet hazırlamakta fayda var.


Sınavdan bir önceki gün ve sınav günü çocuklara aşırı yağlı yemekler ve hamur işi gibi yemekler yerine daha hafif ve sağlıklı besinleri tercih etmeliler. Gece çok geç yatıp uykusuz kalmamaya dikkat edilmelidir. Sabah, çocuğun uyku düzenini sarsmayacak şekilde erken uyanması, mümkünse ılık bir duş almaları, protein ve besleyici yönden zengin – mümkünse bal ve pekmez içeren-  besinlerle güzel bir kahvaltıyla çocuğun sınava bedenen hazır olunması sağlanmalıdır. 

Sınava giderken kendilerini rahat hissedebilecekleri kıyafetleri tercih edilmeli, evde olağanüstü hal ilan etmeden çocuğun hazırlanması sağlanmalıdır,  ğğrencinin sınavı ölüm kalım savaşı haline getirmesine izin vermeyin. Evden çıkarken de geç kalma telaşı yaşamamak için sınav yerine en az 45 dk önce gidilmesinde ve sınavda istenen belgeleri ve nüfus cüzdanlarını son kez kontrol edilmesinde fayda var. 


Peki sınav anında çocuklarımız nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Öğrenciler, sınavın olacağı sınıfa girdiklerinde sınav gözetmenlerinin yaptığı açıklamaları dikkatle dinlemeleri; soru kitapçığını ve optik formu kontrol etmeleri, formdaki bilgilerin kendilerine ait olup olmadığını teyit etmeleri gerekiyor.
  
Yıl boyunca girdikleri denemeleri göz önüne alarak, kendi geliştirdikleri yönteme uygun olarak sınava başlamalarında, bölümler arasında gözlerini 1-2 dk kapatarak hem gözlerini, hem zihnini dinlendirmelerinde fayda var.

Öğrenciler, sınav esnasında, soru bölümünde hiçbiri, yalnızca, değildir, ulaşılmaz gibi ifadelere, varsa altı çizili ve koyu yazılı kelimelere dikkat etmeliler. Cevaptan ne kadar emin  olsun diğer seçenekleri okumadan işaretleme yapmamaya özen göstermelidirler.


Sınavda öğrencileri en çok sıkıntıya sokan konulardan biri öğrencinin takıldığı sorularla çok fazla vakit harcaması. Öğrenci zihninden “Keşke daha fazla çalışsaydım, daha çok soru çözseydim” ya da “mahfoldum, sınavım kötü geçiyor, kesin düşük puan alacağım”, “istediğim okulu kazanamayacağım” gibi olumsuz düşünceler geçirdikçe motivasyonu düşer ve dikkati yok pahasına dağılır. Öğrenciler sadece okuduğu sorulara odaklanmalı, çözdükleri her bir sorunun hedeflerine bir adım daha yaklaştırdıklarını düşünmeliler. Olumlu iç konuşmalarla kendilerini motive etmeliler.

Öğrenciler soruları ilk okumada cevaplamaya odaklanmalılar, doğru cevabı bulamadıkları takdirde mantıklı düşünerek seçenekler arasından eleme yöntemiyle yanlış olduğunu bildikleri seçenekleri eleyerek kalanlar arasından doğru cevabı bulmaya çalışmalıdırlar, bu şekilde işaretledikleri sorulara geri dönüp tekrardan cevabı değiştirmek oldukça risklidir. Kendi deneyimlerimizden bildiğimiz bir şey varsa, ilk işaretlediğimiz cevabın genelde doğru çıktığıdır.  Ve nihai olarak, cevaplandırma işlemini bitirdikten sonra işaretleme esnasında kaydırma yapmış olma ihtimaline karşı, işaretleme yaptıkları cevaplarını bir kez daha kontrol etmelerinde fayda var.


SBS sınavına girecek öğrencilere ve velilerine verebileceğim genel tavsiyeler bunlar. Bir diğer yazımda, kaygıyı azaltma yöntemlerine değineceğim inşallah.

Tüm öğrencilere başarılar diliyorum. Umarım  hepsinin sınavı kolaylıkla ve emeklerinin karşılığını alacakları şekilde neticelenir.

Sevgilerimle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya