30 Aralık 2014 Salı

Kitap Kokusu - Süper İyi Günler ya da Christopher Bloom'un Sıradışı Hayatı



"Benim adım Christopher John Fransiz Boone. Dünya üzerindeki bütün ülkeleri biliyorum ve onların başkentlerini ve 7507e kadar bütün asal sayıları."


"The Curious Incident of the Dog in the Night Time" orjinal isminden dilimize "Süper İyi Günler ya da Christopher Bloom'un Sıradışı Hayatı" olarak çevrilmiş çok hoş bir kitaptan bahsetmek istiyorum bugün sizlere.

Kitap, Mark Haddon tarafından, Otizm belirtileri gösteren 15 yaşındaki bir çocuğun kendi ağzından kaleme alınarak yazılmış. Okurken rahatlıkla farkediliyor ki, kitap Otizm Bozukluğu yaşayan çocuklarla hemhal olmuş bir uzmanın kaleminden çıkmış. Otizmli çocukların perspektifinden bakabilmek, onları anlayabilmek ve onların dilinden konuşabilmek her yiğidin harcı değildir. Kendisi takdire şayan bir iş çıkarmış gerçekten! Zaten bizim takdirimize de ihtiyacı yok yazarımız Haddon'un, zira kendisinin bu kitabı İngiltere'de yayınlandığı günden beri satış rekorları kırmış ve tam 15 farklı dile çevrilerek 32 ayrı ülkede yayınlanmış. Bunlarla da kalmamış Whitbread 2003 Yılın Romanı ve Yılın Kitabı ödülüne de layık görülmüş.

Bana sorarsanız bu kitabın en güzel tarafı, otizm bozukluğu gösteren bir çocuğun çevresinde olup bitenleri nasıl algıladığını en masum ve en net bir biçimde okuyucuya aktarabilmeyi başarıyor olması.  Mutfaktaki masa ve sandalyelerin bile yerlerinin değiştirilmesine tahammül edemeyen, farklı yemekler birbirlerine karışınca yemeyi reddeden, bizler gibi duygusal çıkarımlarda bulunamayan ve duygusal tepkiler veremeyen ve insanlarla alışılagelmişin dışında yöntemlerle iletişim kuran bu çocukların nasıl hissettiklerini, nasıl algıladıklarını ve etrafında cereyan eden olaylardan nasıl etkilendiklerini ve elbette onların ailelerinin de neler hissettiğini anlayabilmek isteyenler için bu kitap "Mutlaka Okunulması Gerekenler" listesinde yer alması gerekenlerden. 

Kitabı o kadar büyük bir keyif alarak okudum ki sinemada izleyebilirim dediklerimin arasına ismini kaydettim bile! Bilenler bilir, okuduğum kitabın filmini izlemeyi sevmeyen ve tavsiye etmeyen biriyim ben. Ancak bir gün bu film beyaz perdeye aktarılırsa, ilk gösteriminde izleyenlerden biri de ben olurum! 

Sinema demişken, ufak bir gönderme yaparak yazıma son vermek istiyorum: My Name Is Khan (Bollywood Sineması'nın klasiklerinden biri olan bu filmi henüz izlemediyseniz, yazdığım yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz), Rain Man, Temple Grandin ve I Am Sam filmleri Otizm Bozukluğunu konu edinen filmlerdir. Meraklısı olanlar için belirteyim istedim :)

Ve bizim Christopher Bloom'un kendi sözleriyle sonlandıralım yazımızı:

"Bence asal sayılar hayata benzer. Mantığa çok uygundurlar fakat bütün ömrünüzü bu konuyu düşünmeye adasanız bile prensiplerini bir türlü çözemezsiniz."

Okuma listesine alanlara şimdiden keyifli okumalar. Kitaba puanım 8/10.

Aşkla kalın!

8 yorum:

  1. Kitabı çok merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beğenerek okudum efendim, tavsiye ederim :)

      Sil
  2. Merhabalar ben blogunuzu zevkle takip ediyorum.bu posttaki kitabı, BİZ, SINEKLERIN TANRISI, KURK MANTOLU MADONNA KITAPLARINI AZ ONCE SIPARIŞ VERDİM.ANCAL ÖZELLİKLE YURK UAZARLARI PEK OKUMADIM.KITAP BILGINIZ ÇOK İYİ GİBİ. BANA DA OKUNACAK KİTAP LİSTESİ GIBI BIR ÖNERİ VEREBILIR MISINIZ.YADA OKUMA YA YENI BASLAYANLARA (OKUMA YAZMAYI DEĞİL TABİİ;:)) AYLIK ONERILER SEKLINDE YAZI HAZIRLAYABILIR MISINIZ.KOLAYLIKLAR DILIYORUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bloğuma hoşgeldiniz, güzel yorumunuz beni mutlu ettii, teşekkür ederim ^_^
      Seçtikleriniz oldukça güzel kitaplar, seveceğinize eminim. Şuan kendim için okumayı planladığım kitapları listelemeye çalışıyorum, bitirdikten sonra bloğumda da yayınlayacağım inşallah... Bu ara kitap yorumu çok sık giremiyorum, bunları sıklaştırırsama okumuş olduklarımdan da istifade edersiniz inşallah...

      Sil
  3. Hızlı cevabiniz için teşekkür ederim. Umarim en kisa zamanda bitirebilirim.bir de psikolog olmaniz hasebiyle çocuk eğitimi kitap önerisi soruyorum.haluk yVuzerin anne olmak kitabinida satin aldim daha okuyamadim.simdiden Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk eğitimi ile ilgili Adem Güneş'in kitaplarını önerebilirim. Kendisi üniversite döneminden hocamdı aynı zamanda. Kesinlikle tavsiye ederimm Pınar Hanım.

      Sil
  4. ahh tatlım ya geçen ay kk dan bir arkadaş hediye gönderdi bu kitabı ve hemen okudum.
    muhteşemdi....
    senın blogta göruncede bır tebessüm yerlestı yüzüme...

    ""öğretmenım pikniğe gittiği zaman inekleri bulutları ağaçları görüyor; oysa ben o ineklerin sayısını kaçının benekli kaçının kahverengi olduğunu, ineklerin yönünün ne tarafa dönük olduğu görebiliyorum..""":))
    ""üstüste 5 kırmızı araba geçti,evet evet bugun süper iyi bir gün""":))
    sevgiler

    (kitaptan beğendıgım cümleler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuyup beğenmen çok hoş canım, ben de senin alıntıladığın kısımları yüzümde kocaman bir gülümsemeyle okumuştum ^_^

      Sil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya