24 Mayıs 2014 Cumartesi

İstanbul Çıkartmalarım - 4 - Topkapı Sarayı

Vatanımız Türkiye toprakları tam anlamıyla bir "medeniyet beşiği". Her bir şehrimizin kendine has özelliği ve muazzam bir tarihi var. Ama içlerinde bir tanesi var ki tarih boyunca uğruna nice savaşlar yapılmış: İstanbul.

Bilirsiniz, Yüce Nebi, Hz. Muhammed Mustafa (sav) Efendimiz'in İstanbul'un fethini müjdeleyen bir Hadis-i Şerif'i vardır. Şöyle buyuruyor Peygamberimiz: (mealen) "İstanbul mutlaka fethedilecektir. O'nu fetheden komutan ne ulu komutandır, O'nu fetheden asker ne güzel askerdir."

İstanbul'un biz müslümanların yurdu olması başlı başına bir mucize ve ilahi bir lütuf. Böylesi güzel bir şehri hakeden bir ceddimiz vardı ama kendimiz için aynı şeyi söyleyemeyeceğim maalesef. Birçok konuda olduğumuz kadar kendi tarihimizi korumak konusunda da oldukça nankör ve aciziz.

Belki bu cümlemi fazlaca ağır bulacaksınız ve bana sitem edeceksiniz. Ama emin olun, İstanbul bir başka Avrupa ulusunun şehri olsa, zerresine zarar gelmesin diye gözlerinden sakınarak korurlar. Zira altı ayrı ülke ve onlarca şehir gezmiş bir insanı olmama rağmen, onca ülke arasında İstanbul kadar güzelini henüz görmedim. İstanbul'un tırnağı etmeyecek nice şehirler var -ki görseniz nasıl korunduğunu-  oturup kendiniz isyan edersiniz.

İşin aslı, İstanbul'u mesken edinenlerden ziyade dışarıdan gelenler daha iyi biliyor. Yıllardır İstanbul'da oturmasına rağmen etrafındaki mekanları, tarihi yerleri ve saymakla bitirilemeyecek nice güzellikleri henüz görmemiş olanlar var. Mesela bir arkadaşım -doğma büyüme İstanbul'luydu kendisi- henüz Topkapı Sarayı'nı görmediğini söylemişti. Ne acı!

Ben ki üniversiteyi bu şehirde okuyabilmek için gecesini gündüzüne katmış bir lise öğrencisiydim. Sonsuz kere hamdolsun ki Rabbim bana dilediğimi en hayırlı bir şekilde nasip etti. Üniversiteye hazırlanırken çekmiş olduğum sıkıntılar, yerini İstanbul'da olmanın verdiği mutluluğa bıraktı. Klasik bir yay burcu olmamdan mütevellit, henüz birinci sınıftayken İstanbul'un yarısından fazlasını gezmiştim zira. 

2007den beri İstanbul'da yaşıyorum. Üniversite'yi bitirdikten sonra bile dönemedim memleketime. İstanbul'un havasını soluyan, suyunu tadan bir daha dönemiyor sanırım. Tabii bu işler biraz da nasip. Benim henüz yiyecek ekmeğim varmış demek ki. Allah nasibimizdeki rızkı bağlayana kadar buradayız biiznillah.

Tesettürlü bayanlar beni iyi anlarlar. Havaların 25 derecenin üstüne çıkmaya başladığı aylar zorlar biz hanımları. Muhakkak ki ahiretteki nimeti, bu dünyadaki külfetinden aladır ancak çok zaruri olmadıkça dışarı çıkmak, çıkdıysak da saatlerce gezmek istemeyiz. Ancak yerini yaz aylarına bırakmaya hazırlanan Nisan ve Mayıs ayları gezmek için en ideal zaman dilimi. Hava küfür küfür, güneş göz kırpıyor, ağaçlar yemyeşil, kuşlar cıvıldaşıyor... Ehh madem boş zamanınız da varsa, alın sevdiklerinizi yanınıza, gidin ve henüz görmediğiniz yerleri dünya gözüyle bir görün. Malum hayat çok kısa, müslümanca yaşamak ve tadını çıkarmak lazım :)

Henüz gitmemiş olanlarınız yahut evvel zaman içinde gitmiş ancak hatıraları tozlanmış olanlarınız için bir gezi günlüğü daha yayınlıyorum. Tarihi Yarımada cıvıl cıvıl şu aralar, hazır turistler istila etmeden güzide İstanbul'umuzu, gezi planlarınızı yapın ve bir an önce gezmeye başlayın derim :)

Çekmiş olduğum resimler bilhassa Topkapı Sarayı'nın çevresinden. Malum, içinde fotoğraf çekmek yasak. Etrafındaki peyzaj düzenlemeleri o kadar hoş ki, çiçek böcek fotoğraflamaktan kendimi alamadım resmen :)

























Son olarak, Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı





6 asırlık Osmanlı Hanedanlığı'na 380 yıl boyunca ev sahibi olan ve içerisinde dünyanın en nadide tarihi eserlerinin yer aldığı bu muazzam saray ile ilgili daha fazla bilgi almak için buraya, buraya ve buraya.

Herkese sevdikleriyle birlikte mutlu ve huzurlu bir haftasonu dilerim.

Aşkla kalın! 

5 yorum:

  1. Selamun aleykum oncelikle degmesin yagli boyanin sayesinde sizi tanimaktan cok mutlu oldum.ve de sizun sayenizde istanbulu yeniden fotofraflarla gezmek bir harika...insaallah bende dunya gozuyle istanbulu karis karis gezip gormeyi cok istiyorum.sevgi muhabbet ve duayla kalin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve aleyna aleyküm selam Rana Hanım, hoşgeldiniz sefalar getirdiniz ben de sevgi ablam sayesinde sizi tanımaktan büyük mutluluk duydum :) Rabbim inşallah tez zamanda bu güzel şehri gezip görmeyi nasip eder. Hayırlı kandiller, selametle kalın...

      Sil
  2. Ve aleyna aleyküm selam Rana Hanım, hoşgeldiniz sefalar getirdiniz ben de sevgi ablam sayesinde sizi tanımaktan büyük mutluluk duydum :) Rabbim inşallah tez zamanda bu güzel şehri gezip görmeyi nasip eder. Hayırlı kandiller, selametle kalın...

    YanıtlaSil
  3. istanbul başka bir avrupa devletinin olsaydı var ya bu kadar insanı doluşturmazlardı kesinlikle.
    hele bizi hiç sokmazlardı. vize almak için perişan olurduk.
    cennet vatanım ya bir huzur vermiyorlar ama insana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahhaha :) Bizi sokmazlardı kısmı hiç aklıma gelmemişti ama kesinlikle haklısın canım :) Bizi etrafındaki komşu şehirlere bile sokmazlardı, bırak İstanbul'u :)

      Allah ülkemizin üzerinde kötü emelleri olan düşmanlarımızı "El - Kahhar" ismiyle kahretsin, kötü planlarını kendi boyunlarına dolasın inşallah...

      Sil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya