27 Mayıs 2014 Salı

Körili Tavuk Mantar Sote Soslu İtalyan Usulü Spagetti

Günaydınlar hayırlı sabahlar blog ahalisi, umarım haftanız güzelliklerle başlamış ve o şekilde de devam ediyordur :)

Bugün ilk defa bir yemek postu paylaşmak istiyorum. Aslında tereddüt ettim paylaşsam mı paylaşmasam mı diye ama, "Ne farkeder ki, nasılsa blogum benim özgür yazı alanım" dedim ve yazmaya karar verdim. Belki denemek isteyenler olur hem :)

Evimin yakınlarında büyük bir pazar kuruluyor cumartesi günleri. Kıyafetten tutun da yiyeceğe kadar herşey oldukça çeşitli. Hava da güzel olunca, hem yürüyüş olur hem değişiklik diyerek pazara doğru yol aldım. 

Pazarın ruhunu seviyorum aslında alışverişi bereketli de oluyor ancak oradaki kalabalık benim iflahımı kesiyor arkadaş, hele de pazar arabalı aheste yürüyen teyzeler yok mu... Tamam, onlara da hak veriyorum ama pazarda özel bir şerit yapılsa, bu arabalılar sadece oradan geçse, biz yayaların yol akışına engel olmasalar, fena mı olur :)

Ne anlatıcaktım ne anlatıyorum Ya Rabbi, çenem düştü yine :)  Neyse sadete geçiyorum yavaştan :) Pazardan alınmış taze mantarlar evde duruyorken, hazır tazeliğini de koruyorken onlarla güzel bir spesiyal yemek yapayım istedim. Soslu bir spagettide de karar kıldım ve gün boyunca da kendimi mutfakta bu yemeği pişiriyor olmanın hayaliyle yaşadım.

Henüz bir Erasmuslu olduğum zamanlar, gideceğim ülkeleri araştırırken mutlaka mutfak kültürlerini de araştırır, kendilerine has yemeklerini öğrenir, gittiğimde de denerdim. Spagetti ve pizza İtalyan mutfağına ait yemekler bunu bilmeyenimiz yok. İtalya'da kaldığım 4 gün boyunca da bilumum makarna ve pizza çeşitlerini de denemiş oldum. Özellikle makarna sosları ve peynirleri harikadır. 

Spagettiyi orada nasıl yemiştim hatırlamıyorum sanırım domates ve fesleğen sosluydu. Sonrasında kendim de araştırmaya başladım. Bir italyan gibi makarna pişirmek için baya denemeler yaptım, özellikle soslar konusunda oldukça iyi bir noktaya geldim sanırım :)

Tarifi en sona saklamakla beraber sizlerle pazı püf noktalar paylaşmak istiyorum. Bu püf noktaları aklınızın bir kenarına not ederseniz, makarnayı tembel yemeği olarak gören herkesten intikamınızı alabilirsiniz :)
Öncelikle makarnayı haşladığımız sudan başlayalım. Makarnayı haşlayacağımız suyun sadece ısınmış olması yeterli değil. Su fokur fokur kaynıyor olacak. Haşlama esnasında kaynama suyuna asla zeytinyağı koyulmaz. Haşlanma esnasında koyulan bilumum sıvıyağlar makarnanın hamurlaşmasına neden olur. 

İtalyanların makarnanın pişme süresini ifade eden bir tabirleri var. Aşırı pişmemiş, hamurlaşmamış, dişe gelen makarnaya "al dante" diyorlar. Eğer makarna yerine hamur yemek istemiyorsanız, pakette yazan süreye uymalı, al dante için ise 2 dk önce çıkarmalısınız haşladığınız makarnaları. 

Haşladığınız makarnanızı asla soğuk sudan geçirmeyin. Bu da en bilindik yanlışlardan biri. Haşlama işleminin akabinde, önceden hazırlamış olduğunuz sosu hemen içine atıp karıştırmalısınız. Ya da üzerine servis etmelisiniz. Tercihi size kalmış.

İtalyanlar makarnayı servis edecekleri tabakları 1 dakika önce ya kaynar suya tutar ya da mikrodalga fırına koyarak ısıtırlarmış. Bu da ayrı bir nüans.

Velhasılı, makarna deyip geçmemek lazım. Gerçekten diğer yemeklerin hakettiği itinayı hakediyor. Ve emin olun, güzel bir sosla beraber iyi pişmiş bir makarna sizi arkadaşlarınızın, ailenizin ya da eşinizin gözünde harikulade bir aşçı yapabilir :)

Gelelim benim tarifime:

Minicik küpler şeklinde doğranmış minicik bir soğan akabinde kırmızı ve yeşil sivri biberler kızgın zeytinyağında kavrulur. Üzerine domates sosu eklenir. Soğan, kırmızı ve yeşil biberler domates sosuyla kavrulurken  (Adını tam hatırlayamıyorum, sanırım pomodoro denilen özel bir sos kullanıyorlar İtalyanlar. Büyük marketlerde bu  domates sosu bulunuyormuş mamafih ben peşine düşmedim. Onun yerine tamek marka domates püresi kullanıyorum.) üzerine kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü ve mantar eklenerek sotelenip, tuzu da eklenerek pişmeye bırakılır.


Bu aşamada acele edip hemen su eklememek gerekiyor. Mantarın kendi suyunu salması beklenerek, durumuna göre bir çay bardağından daha az olacak şekilde su ekleyebilirsiniz. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra kısık ateşte sosumuz pişerken içine doğranmış bir büyük diş sarımsak ve bir tatlı kaşığı köriyi de eklediyseniz, tamamdır. 

Geriye sabırla pişmesini beklemek kalıyor :)





Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun :)

Aşkla kalın!



17 yorum:

  1. Körili tavuk mantar soteyi zaten başlı başına seviyorum. Bence makarnayla da gayet hoş olmuştur canım benim ellerine sağlık. Pek de güzel görünüyor zaten:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım :) Demek ki damak zevklerimiz benziyor birbirine, ben de pek severim :))

      Sil
    2. @kd elinin değdiği herşey güzel oluyor zaten postu bari iftardan sonra paylaşsaydın ;) bu arada ideal kilona ulaşmana çok sevindim ;)

      Sil
    3. Ovvv tahmin edemedim ben onu, kusura bakmayınız efenim :( Allah kabul etsn, iftar vakti dualarını beklerim...

      Bu arada, yorumları bir başka arkadaşın yorumunun altına yapıyorsun. Kendi adına ayrı bir yorum gir ki sen yazdığında baştaki yorum sahibine yorumunuza cevap geldi maili gitmesin :)

      Sil
    4. Teşekkür ederimmm :)

      Sil
  2. @kd arnavut tatlısı (trileçe) tavsiye edebileceğim 10 numara tatlı hafif lezzetli 2 haftadır mübtelası oldum bu lezzetle neden gec tanıştım bilmiyorum ama seninde begeneceğinden eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk defa duyuyorum baktım şimdi, güzel bir tatlıya benziyor :) Ben bu ara böyle ağır tatlılar tüketmeyi bıraktım ama ailemin yanına döndüğümde - belki iftar için- bunu mutlaka deneyeceğim Allahın izniyle. Teşekkür ederim, sütlülerle aramın iyi olduğunu biliyorsun :)

      Sil
    2. @kd emin ol yediğin makarnadan kalorisi daha düşük :) revani gibi değil :)

      Sil
    3. Trileçe tatlısını daha geçen gün denedik biz de ilk defa ve kesinlikle hafif ötesi hafif bir tatlı:) ben sevdim:) Görünce yazayım dedim. tri üç demek leçe de süt demekmiş. 3 farklı sütü içinde barındıran bir tatlıymış.

      Sil
    4. Aa ne hoş bir tevafuk :) Benim sevdicek farklı kültürlerin yemeklerine bayılır, sordum o da çok güzel bir tatlı olduğunu söyledi. Hatta sözünü bile aldım en yakın zamanda tadına bakacağım çok hit alan bu tatlının :)

      Sil
  3. @kd bu arada yap bakalım yayınla burada karameli olsun ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapmak zor değil de bir tepsi tatlıyı yaptıktan sonra bir dilimden sonrasını ne yapacağım asıl mesele :) Tatlıyı bizzat Ramazan-ı Şerif'te deneyeceğim inşallah ama öncesinde tadına bakacağım mutlaka :)

      Sil
    2. @KD
      4 dilim yersin kesmez geri kalanını sevdiceğin halleder zaten ;) Mado da belki vardır bu tatlı

      Sil
    3. 4 dilim mi naptın öyle :)) bu haftasonu denk gelirsek gittiğimiz yerlerden birinde deneriz inşallah :)

      Sil
  4. pek güzel gözüküyor tabak ısıtmayı ilk defa duyuyorum bi bildikleri muhakkak vardır ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhakkak vardır da üşengeç adamın işi değil tabak ısıtmak falan :))

      Sil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya