24 Mart 2013 Pazar

Ghajini

Hakkımda kısmına film izlemeyi -özellikle Hint Filmlerini izlemeyi çok sevdiğimi yazmıştım. Eski Hint filmleri  birçok insan için filmin içerisinde yer alan uzun şarkılarıyla ve dramın en bunaltıcı şekilde kullanılmasıyla sıkan filmler demektir -ki eski Hint yapımı filmler için ben de hemen hemen aynı kanaatteyim. Yalnız Bollywood sinemasında öyle filmler var ki birçok ödüllü Hollywood filmini katlar cebine koyar.

İzlemeye başladıktan sonra Hollywood filmlerinin size eskisi kadar güzel gelmediğini, bir hint filminde hissettiğiniz duyguların ve yaşadığınız gerilimin gerçek doğasını Hollywood filmlerinde bulamadığınızı görürsünüz. Kendim izledikten sonra beğenip de tavsiye ettiğim Bollywood filmleri de şuan o arkadaşlar için hayatlarında izledikleri en iyi filmler listesinde. Ve en önemlisi Hint Filmleri'nin tadını alınca bağımlısı oluyorsunuz. Hele bu filmler Aamir Khan ve Shakrukh Khan filmleri ise sizdeki yeri apayrı oluyor...

İşte bu adını altın harflerle yazdırmış bu iki yıldızdan birinin başrol olduğu bir filmdir Ghajini. Aamir Khan ve Aasin ikilisinin hikayesini anlatır ama aslında bir yerde de iki farklı hikaye vardır bir noktada kesişen. Biri aksiyon, gerilim, diğeri romantik komedi. Yani bu film hem güldüren hem ağlatan hem de aksiyonuyla gerim gerim gerdiren türden bir yapım.


Benim için romantik içerikli filmler hep ilk sıralarda olmuştur. Romantizm ister komedi ile birlikte olsun ister dramla, seviyorum bu tarz filmleri. Duygusal yapım filmin içindeki duygusallıkla daha bir katmerleşiyor. Yani tahmin edersiniz ki film izlerken muslukları kolay açabiliyorum. Benim için bir filmin ağlatabiliyor olmasından daha da önemlisi; günler, aylar hatta yıllar  geçtikten sonra filmin birçok sahnesini dün izlemiş gibi hatırlayabiliyor olabilmeniz ve defalara izleseniz de hiçbir zaman sıkılmıyor olabilmenizdir. İşte ben bu filmi (ve ileride başka postlarımda yayınlayacağım diğer Bollywood filmlerini) -abartmıyorum- yirmiye yakın izlemiş ve bir kez bile sıkıldığıma şahit olmamışımdır.


Filmi izlememiş olan arkadaşların varlığını düşünerek filmin içeriği ile ilgili yorum yapmak istemiyorum ancak sadece bir noktaya değinmek isterim. Filmin bazı sahnelerinde izleyicilere bir Memento ya da bir Amélie filmini anımsatabilir. Bazı küçük benzerlikler olabilir ama sizden ricam lütfen bu filmlere benziyor, kopyası gibi bir atıfta bulunmayın çünkü her iki filmi de izlemiş biri olarak kesinlikle Memento ve Amélie'deki ana temanın, Ghajini'den çok farklı olduğunu ve çok ayrı kulvarlarda değerlendirilmesi gereken filmler olduğunun altını çizerim.

Evet şimdilik bu kadar arkadaşlar :)
Üzerime vazife gördüğüm konulardan biridir Hint Filmlerinin duayenlerini tanıtmak.
Çünkü Hint Filmlerinin değerini bilmeyen ciddi bir populasyon var ülkemizde ve bu yüzden Hint Filmleri çok ama çok nadir gösterime giriyor ülkemiz sinemalarında.
Gönül ister ki bir Hollywood filmi kadar gişe sağlasın bizde de...

 

İnanın izlediğinizde ve tadını aldığınızda, Bollywood Sinemasının Hollywood'u birçok noktada geçen yapımlara imza attığına şahit olacaksınız.


Yorulmadan okuyan herkese sonsuz teşekkürler, gözlerinize sağlık arkadaşlar :)

Allah'tan bir mani olmazsa bir sonraki Bollywood filmimizin adı "My Name is Khan" yani "Benim Adım Khan" olacak.

En içten sevgilerimle...

4 yorum:

  1. ghajini de mükemmel kiii...
    İzleyesim geldi şimdi yeniden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım sen de benim gibi seviyorsun hint fimlerini, ne güzel :)

      Sil
  2. Ben, çok yakın zamanda, arkadaş tavsiyesi ile Hint filmlerinden iki tane izledim..

    Biri sanırım bu anlattığın oyuncunun filmi idi : ÜÇ İDİOTS.. Diğeri de BENİM ADIM KHAN

    Her iki filme de bayıldım, her iki filmi de yeniden izlemek için zaman kolluyorum..

    YanıtlaSil
  3. @ Çocuk,

    Bollywood severler dünyasına hoşgeldin :) Bağımlılık yapıyor dikkat et, sonra o tatlı uykundan fedakarlık etmen gerekebilir malum her biri en az 3 saatlik filmler bunlar..

    Bollywood konusunda sıkı bir arşivim var, genellikle izlediklerimi yazarak paylaşıyorum, faydasının olacağını düşünüyorum..

    YanıtlaSil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya