31 Mart 2013 Pazar

Ses Kısıklığı ve Öksürük


Faranjit dolayısıyla işimden iki günlüğüne izin almış ve o haftasonunu tamamen evde dinlenerek geçirmiştim. Pazartesi işe başladığımda, mesleğim gereği sürekli konuşmam icap ettiği için ister istemez yorulmuş ve halsiz düşmüştüm. Ertesi sabah uyandığımda hayatımda ilk kez yaşadığım bir şey geldi başıma. Evet! İlk kez sesim kısıldı. Önceden sesi kısılan arkadaşlarım olmuştu ve ben hep komik bulmuştum bu tür vakaları ama ne yazık ki aynı şey benim de başıma geldi :)
Sesimin kısıklığı tam 3 gün sürdü ama o üç gün içerisinde gerçekten çok sıkıntı çektim. Bir kere çalışamadım sesim olmadığı için. İşin ilginç tarafı sesimin kısıklığını insanlar fark eder fark etmez kendileri de fısıltı halinde konuşmaya başlar hale geliyorlardı. İlginçti çünkü sesi çıkmayan bendim ama çevremdeki iş arkadaşlarım ve çocuklar da benle konuşurken sessiz konuşuyorlardı :) Sorduğumda ise, bilinçli yapmadıklarını, benim sesimin kısık olduğu için sanki sessiz konuşmaları gerekiyormuş gibi hissettikleri idi. Çok komik sahnelere şahit oldum bu süre zarfında. Hele üçüncü günü… Sesim yavaş yavaş kendine geliyordu ama bu sefer de sanki içime başka bir ben kaçmış gibi tuhaf ince bir sesle konuşuyordum. Kendi kendimle dalga geçtim ve aslına bakılırsa benim için ilginç bir tecrübeydi. Bu süre zarfında kendi sesimi duymayı öyle özledim ki :) İnsan kendi sesinin kıymetini onu kaybedince anlıyormuş gerçekten…
Bu ses kısıklığı serüveni benim lokman hekimlik tecrübelerimi de arttırdı çünkü bir an önce sesime kavuşabilmek için bazı bitkisel çözümlere başvurdum. Belki okuyan sizler ya da yakınlarınızın bir gün başına gelirse, uyguladığım ve bir iki günde başarılı olan bir karışımdan sizler de faydalanabilirsiniz.
Manavlarda kolaylıkla bulabileceğimiz siyah turpun içini çok derinlemesine olmayacak bir biçimde oyuyoruz ve oyduğumuz çanağın içine hakiki bal ve zencefil koyup, kestiğimiz turpun baş kısmını da kapatıp bir gece bekletiyoruz. Sabah uyandığınızda, turpun içindeki balın turpun özsuyuyla özdeşleştiğini göreceksiniz. O ballı suyu bir çay bardağına aktarıp içiyorsunuz tek seferde. Tek seferde diyorum çünkü bana tadı ve kokusu gerçekten çok kötü gelmişti :)

Bunun yanı sıra, eczanelerden bulabileceğiniz Bepanthen ampülü satın alabilirsiniz. Bir ampulü kırıp, yarım çay bardağı suya koyuyorsunuz ve içerken boğazlarınıza gargara yaparak öyle yutuyorsunuz. Bu ve diğer turp karışımı sayesinde, Allah'ın da izniyle ben iki-üç gün içerisinde olumlu sonuç aldım. Sesime kavuşmanın yanı sıra faranjitim de oldukça iyileşti diyebilirim. Bu iki uygulama soğuk algınlığı, öksürük, bronşit vs gibi solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça iyi sonuçlar alabileceğiniz yöntemler. Tabii öncelikle bir doktor muayenesinden geçerek gereken ilaçlarınızı kullanmanız koşuluyla :)

Herkese sağlıklı ve neşeli bir bahar olmasını diliyorum. Hastalıksız bir şekilde yaza kavuşuruz inşallah.

En içten sevgilerimle.

2 yorum:

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya