21 Temmuz 2014 Pazartesi

Ev Yapımı Vişne Suyu ve Kakaolu Vişneli Kek



Hayırlı akşamlar sevgili arkadaşlar,


An itibariyle sadece bir haftamız kaldı "On Bir Ayın Sultanı" nı uğurlamaya... Hani zaten her defasında göz açıp kapatıncaya geçerdi bu mübarek ay ancak bu sene çok daha hızlıydı benim için..Hayatım boyunca bu kadar yoğun ve koşuşturmacalı bir Ramazan-ı Şerif ayı daha geçirmedim... Sadece bir ay içerisinde en az üç kez doğduğum yerle doyduğum yer arasında mekik dokudum durdum.

Ramazan orucunda beni zorlayan tek bir şey vardır o da içecek tüketimi. Bol sıvı tüketen bir bünye değil benimkisi normalde -hatta kışın su içmek çoğu zaman aklıma bile gelmez ama yazın artan sıcaklıktan olsa gerek sıvı tüketimim gözle görülür bir biçimde artar. Hele Ramazan-ı Şerif'in sıcak mı sıcak geçtiği bu yaz günlerinde... Sahurda yemekten çok su içerim, iftarı bir litre su ile açıp yemekleri şöyle bir tırtıklarım. Sahura kadar da yine hababam su... Ya da bilimum diğer içecekler... Hal böyle olunca içecekleri çeşitlendirmek farz oluyor. Gün içinde resmen içeceğim suların, limonataların, meyve sularının hayaliyle kendimi motive ediyorum... Allah kimseyi açlıkla imtihan etmesin, açlık nefsi en zorlayan şey muhakkak ki ama ben oruç boyunca verdiği su nimeti için bol bol şükredenler grubundanım sanırım...

Bayadır buralara uğramıyorum ya gevezeliğim had safhada, okuyanlar haklarını helal etsinler lütfen diyerek geliyorum esas konumuza :) Yukarıda uzun uzun bahsettiğim sıvı tüketimi için çeşitli varyasyonlar üretmeye çalışırken daha önce denememiş olduğum birşeyi deneyerek ev yapımı içecek üretimine başladım :) Tarifler anneciğimden sağolsun :)

Bildiğiniz üzere vişne Temmuz aylarında boy göstermeye başlar pazarlarda. Vişneyi belki kiraz kadar sevmiyor olabilirim ama vişne suyu kesinlikle favorimdir. Bugüne kadar annem yapar biz içerdik ancak artık kendi evimin hatunu olacağımdan mütevellit ben de annemden tarifi alıp kolları sıvadım.

Sonuç mu? Oldukça başarılı :)

Gelelim malzemeler ve yapılış kısmına:

 1 kilogramlık vişneyi çekirdeklerinden güzelce ayırdıktan sonra tencereye 4 litrelik suyu, çekirdekleri ayıklanmış vişneleri ve 3 su bardağına yakın toz şekeri ekledim. (Eğer meyve suyunu daha şekerli seviyorsanız şeker miktarını arttırabilirsiniz zira ben çok şekerli sevmediğim için şeker miktarını azalttım.)




Tenceredeki su kaynayınca altını kısarak vişnelerin suya rengini iyice vermesi için yarım limonun suyunu ekledim ve vişneler yumuşayıp şekilleri değişene kadar kaynattım.



 Ocağın altını söndürüp, üzerindeki köpükleri de bir kaşık yardımıyla topladıktan sonra vişne suyumuzu güzelce süzüyoruz ve soğutarak afiyetle içiyoruz.

İşte bu kadar basit! :)


 Vişne suyu için kullandığımız vişneleri süzdükten sonra ne yapıyoruz hanımlar? Tabii ki onları da başka bir tarif için değerlendiriyoruz :)

Peki vişne en çok hangisiyle güzel gider diye sorsam? Eminim ki birkaçınız da benim gibi kakaolu ve çikolatalı tatlılarla diyecektir. :)

Vişneyle kakaolu keki birbirine öyle yakıştırıyorum ki... Kakaonun baygınlığını vişnenin ekşiliği dengeliyor bence... Tarif Oktay Usta'nın tarifi, göz atmak için buyrun

Yalnız tarifin dışında birkaç püf nokta da ben paylaşmak isterim:

Kekin pofur pofur kabarması için kullanılacak süt ve yumurtanın  oda sıcaklığında olması gerekiyor. Dahası, vaktiniz varsa kullanacağınız şeker miktarını ikiye bölerek yumurtaların sarısıyla bir kısmını, beyazlarıyla da şekerin kalan kısmını çırparsanız kekinizin kabarması garantidir Allah'ın izniyle :)



Vişne suyunu süzdükten sonra kalan vişne tanelerinden sağlam olanları kekin içine kullanıp, kalanlarını da bir kaba aldım ve üzerine iki su bardağı su ekleyerek iyice ezdim. Vişneler tamamen suyunu salıp posası kalıncaya dek bu işlemi sürdürdüm. Suyu iyice çıkmış vişneleri süzdükten sonra elde ettiğim vişne suyunu göz kararı şeker ve bir çorba kaşığı nişastayla pişirdim. Sosun yarısını sıcakken kekin üzerine gezdirdim ki biraz daha browni vari bir ıslaklığı olsun. Sosun kalanını da soğuduktan sonra ikram etmeden önce üzerini süslemek için kullandım. 




Rabbim bu mübarek ayın son günlerini hakkıyla geçirip, feyzine nail olanlardan eylesin inşallah. Şimdiden herkese sevdikleriyle birlikte mutlu ve neşeli bayramlar diliyorum.

Aşkla kalın!

3 yorum:

  1. Ay soğuk soğuk canım nasıl istedi şimdi;)
    Kek de zuuupeee (süper) görünüyor;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi yoruma dönmek için tekrar posttaki resimlerime baktım da.. Cidden nasıl da canı çekiyor insanın oruçluyken :)

      Sil
    2. Şimdi yoruma dönmek için tekrar posttaki resimlerime baktım da.. Cidden nasıl da canı çekiyor insanın oruçluyken :)

      Sil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya