20 Ocak 2015 Salı

Sömestr Tatilini Verimli Değerlendirme Yöntemleri



Sömestr tatili için geri sayım başladı! Çocukklar alacakları karneyi ve sonrasındaki iki haftalık tatili bekliyorlar dört gözle. Aileler tatil dolayısıyla hem rahatlıyorlar hem de tatili çocukları için verimli geçirmenin yollarını arıyorlar. Ailelere faydalı olması açısından  bir internet sitesine yazmış olduğum yazıyı kendi bloğumda da paylaşmak istedim. Bir önceki karne yazımı okumak isteyenler buraya tıklayarak ulaşabilirler.



Heyecanla beklenen karne günü nihayet geldi! Bir dönem boyunca yapılan çalışmaların ve sarfedilen emeğin karşılığında güzel bir karne görmek, hem öğrenci için hem de aile için büyük bir mutluluktur. Biten bir eğitim dönemi ve alınan karnenin ardından tatil başlar. Peki, iki hafta süren bu tatili en verimli şekilde geçirmenin yöntemleri nelerdir?

Ailece vakit geçirmenin çocukluk hatıralarına nasıl olumlu katkıda bulunduğuna değinmeye bilmem gerek var mıdır? Her çocuk, ailesiyle birlikte geçirdiği güzel anıları hatırlayarak mutlu olur. Özellikle oyun çağı çocuğu için oyun oynamak bir eğlence biçimi değil, zaruri bir ihtiyaçtır. Bu nedenle, çocuğunuzun zihinsel becerilerine katkıda bulunabilecek bir oyun alarak tatil için ona bir sürpriz alabilirsiniz. Hem arkadaşlarıyla, hem de aile olarak onunla birlikte oynayabileceğiniz oyunlar sayesinde çocuğunuzun iletişim becerilerini arttırarak sosyalleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Eğitim dönemi boyunca yer veremediğiniz etkinliklere zaman ayırabilirsiniz. Güzel bir tiyatro gösterimi ya da sinema filmi için ailece yapacağınız bir program sayesinde çocuğunuzun yıllar sonra bile gülümseyerek hatırlayabileceği keyifli bir anı oluşturabilir, aile bağlarınızın kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz.

Spor, fiziksel sağlığa katkıda bulunmakla kalmıyor çocukların hem sosyal hem de zihinsel anlamda gelişmesine de olumlu anlamda etki ediyor. Dönem boyunca yoğun okul temposundan dolayı çocuğunuzun spor faaliyetlerine ara verdiyseniz, yeniden gündeminize almak için sömestr tatili mükemmel bir fırsat olabilir. Çocuğunuzun yaşına, vücut gelişimine; en önemlisi de kendi tercihlerini göz önünde bulundurarak kapalı alanda yapabileceği spor dallarına yönlendirebilirsiniz.



Aile büyüklerinizi ziyaret etmek için tatil mükemmel bir fırsat olabilir. Hatta şartlarınız uyuyorsa çocuğunuzun birkaç gün sizden uzak aile ziyaretleri yapması hem özgüven hem de sosyal deneyim kazanmasına olumlu katkıda bulunabilir.

Tatilin olmazsa olmazlarından biri de kitaplardır. Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığını pekiştirmek için tatil fırsatından yararlanabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları dolaşıp, keyif alacağı konularla ilgili kitap seçmek, çocuğunuzun okuma alışkanlığını desteklemek için güzel bir yöntemdir. Kitap okumasının yanı sıra, okurken yüksek sesle dinlemeniz ya da bitirdikten sonra kitabı size anlatmasını istemeniz hem ifade becerisini hem de paylaşım duygusunu geliştirir.



Tatilin zihinsel ve fiziksel bir dinlenme süreci olmasıyla beraber bir önceki dönemdeki eksiklikleri gözden geçirme ve bir sonraki döneme daha kararlı başlamak için ön hazırlıklar yapmayı da gerektirir. Hemen her öğretmen, tatil için öğrencilerine hafif de olsa tatil ödevi verir. Çocuğunuzun ödevleri için sıkı bir program yerine esnek ancak kontrollü bir program yapabilirsiniz. O ödevlerini yaparken onunla beraber olmanız, eksik olduğunu sezinlediğiniz noktalarda destek vermeniz ve bitirdikten sonra kontrol etmeniz oldukça önemlidir.

Tatil boyunca aileleri en çok endişelendiren mevzulardan bir diğeri de, çocukların teknoloji ve medya ile ne kadar vakit geçirmeleri gerektiğidir. Şunun altını çizmek gerekiyor ki, bilgisayar ve televizyon yerine alternatif etkinlikler koymazsanız çocuğunuzun can sıkıntısını kontrol edemezsiniz. Eğer yukarıda bahsetmiş olduğum etkinliklerle çocuğunuzun sömestr tatilini verimli hale getirmezseniz, çocuğunuz mütemadiyen televizyona ve bilgisayara yönelecektir.

Buradan çocuklara televizyon ve bilgisayarın yasaklanacağı anlamı çıkarılmamalı. Bu pek de mantıklı bir yaklaşım değildir çünkü çocuklar yasaklanılan şeye karşı özel bir merak duygusu geliştirerek, yasaklananı yapmaya dair büyük direnç gösterebilirler. Burada önemli olan televizyonun ve bilgisayarın başında ne kadar vakit geçirildiği ve hangi tür programlar izlendiği/oyunlar oynandığıdır. Özellikle uzun süre bilgisayar ve televizyon başında kalmak çocuklarda hem fiziksel hem de psikososyal problemler ortaya çıkarabiliyor.

Bilgisayarla ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli kısım ise çocuğunuzun internet kullanımı ve oynadığı oyunların nitelikleridir. Eğer bugüne kadar evde aktif bir internet denetimi sağlamadıysanız, güvenli internet için aile filtrelemesi sağlayan internet paketlerden faydalanabilirsiniz.



Bunun dışında, şiddet içeren oyunlara kesinlikle izin vermeyin.  Çocuğunuza neden bu tür oyunları yasakladığınızı anlayışla karşılaması adına mantıklı ve sade bir açıklama getirin. İletişimin karşılıklı olmadığı bilgisayar oyunları yerine grup halinde oynanan oyunlara teşvik ederek; bir gruba ait olma, grupla etkileşim kurma ve grupta var olma yetilerini geliştirmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Keyifli tatiller!


6 yorum:

  1. çocuklarla zaman geçirmek çok önemli.kaliteli zamandan anlaşılan her zaman sosyal aktivite olmamalı aslında.bunu çok yanlışa yoranlar var. ben kitap okurken çocuğum yanımda oturup oyun oynayabilmeli ve göz göze geldiğimizde mutluluğunu gözlerinden okuyabilmeliyim... buna istinaden dilerim ki tüm çocuklar senin bu güzel tavsiyelerinden nasiplerini alıp çok mutlu ve huzurlu bir tatil dönemi geçirirler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim öncelikle yazdıklarımı okumak adına vakit ayırdığın için teşekkür ederim :) Konuya gelince; dediğinde haklısın, çocuğun kaliteli zaman geçirmesini sağlamak onu aktiviteye boğmak anlamında algılanmamalı. Çocuğun ihtiyacı olan ailesiyle birlikte vakit geçirmesidir. Ve arkadaşlarıyla oyun oynayarak grup etkileşiminde bulunmasıdır. Dilerim tüm çocuklar ve aileler için keyifli bir tatil olur. Güzel yorumun için tekrar teşekkür ederim ^_^

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Yarı yıl demek ablacım, burada eğitim öğretimin ilk dönemi bitiyor, ilk sömestr bitiyor ablacım cuma gününden sonra sömestr tatili başlıyor inşallah..

      Sil
    2. Bilgin için teşekkür ederim canım kelime çok değişik bu yüzden merak ettim bir çok yerde duyuyorum ..annelere de özel bir tatil dönemi olsa ne hoş olur :) hayırlı cumalar canım öpüyorum ..

      Sil
    3. Rica ederim ablacım ne demek ^_^ Annelik mesleğinin tatili yok ne yazık ki, onlar bizim başımızın tacı, Allah tüm annelere güç, kuvvet versin sağlıkla, huzurla nice seneler birlikte yaşamasını nasip etsin kuzucuklarıyla :))

      Sil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya