13 Şubat 2015 Cuma

Kitap Kokusu - Postacı Kapıyı Çalmayacak



Ödev olarak sizden bir ölüye mektup yazmanız istense, kime yazmayı tercih ederdiniz?



Laurel için buna karar vermek hiç de kolay olmadı çünkü kimselere anlatmak istemediği bir hikayesi vardı. Kendisinden iki yaş büyük ablası ve en iyi arkadaşı olan May'in ölümününden sonra yaşananları anlatacağı kişi, bu dünyada yaşayan biri olmamalıydı, bu yüzden O da ilk mektubunu May'in en sevdiği sanatçı olan Nirvana grubunun solisti Kurt Cobain'e  yazmaya karar verdi. 

Yazdığı bu mektubu öğretmenine teslim etmesi gerekiyordu ancak öyle yapmadı. Devam etti yazmaya, Kurt Cobain ve aynı kaderi paylaşan ünlü kişilere. Liste özenle seçilmişti; Janis Joplin, Jim Morrison, Heath Ledger, E. E. Cummings, River Phoenix, Amelia Earhart, John Keats, Elizabeth Bishop, Judy Garland, Amy Winehouse ve dahasının ortak yanları vardı Laurel için.




Ava Dellaira'nın ilk romanı olan "Letters to the Dead" dilimize "Postacı Kapıyı Çalmayacak" şeklinde çevrilmiş. Kitabı, Kiler market indirimlerine denk gelen bir zaman diliminde almıştım. Çok bir beklenti içerisinde olmadan okumaya başladım ancak beklediğimden daha çok şey buldum diyebilirim.

Kitap benim için sıradan bir gençlik romanı olmanın ötesinde bir anlam taşımaya başladı okudukça. Kendisinden büyük ablasının intihar ederek ölmesinin üzerinde bıraktığı travmayı, yine ablasının en sevdiği ve ablasının öyküsüyle ortak paydada buluşan ünlülere yazdığı mektuplarla yenmeye çalışan, ergenlik döneminin o hallaç pamuğuna dönmüş vaziyetinden sıyrılırken duygularını ve yaşadıklarını kendi dilinde anlatan bir vaka gibiydi Laurel. Mesela Amelia Earhart'a (Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk kadın pilot) cesarete ihtiyaç duyduğunda, Judy Garland'a annesinin yokluğunu hissettiğinde, River Phonex'e aşk ilişkisinde zorlandığında yazıyordu. Sayfalar sonra bu bağıntıyı çözmek bile mesleki anlamda benim için oldukça önemliydi.




Son olarak, "The Fault in Our Stars" yani "Aynı Yıldızın Altında" nın yapımcılığını üstlenen Fox 2000'in kitabın film haklarını satın aldığını da eklemek isterim. Normalde kitabı okuduktan sonra filmini izlemez bir tiptim ama ne olduysa oldu son zamanlarda bunu çok sık yapar oldum. Bu önyargımı aşmamı sağlayan filmlerden biri de "Aynı Yıldızın Altında" dır çünkü kitabın ana hatları dahil olmak üzere detaylarıyla değiştirilmeden sinemaya uyarlanan, hatta kitaptan neredeyse bir tık daha iyi seviyeye ulaşan bir yapım olmuş. Umarım bu kitap için de aynı şey söz konusu olur zira şimdiden filmi merakla bekliyorum!

Okuma listesine alan herkese şimdiden keyifli okumalar ^_^

Cumanız hayr olsun,

Aşkla Kalın!


Not1: Rover Phoenix'i merak edenleriniz 15 Şubat 2015 tarihli buradaki gönderiye tıklayabilir. Kendisi, Stephen Kings'in "The Body - Ceset" isimli romanından beyazperdeye uyarlanan "Stand By Me - Benimle Kal" filminin başrol oyuncularındandır ve uyuşturucu doz aşımından genç yaşta ölmüştür.

Not2: John Green'in "Aynı Yıldızın Altında" isimli kitabı ile ilgili yazdıklarım ise burada.

10 yorum:

  1. ne kadar güzel yorumlamışsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğeniniz beni çok mutlu etti, sevgiler :)

      Sil
  2. anlatımında da yola çıkarak kitap çok ilgimi çekti ama martı yayınları olunca bir duruyorum. İndirime nadiren giren çok pahalı kitapları var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cidden pahalı oluyor kitapları canım ama Kiler markette bazen kitap indirimleri oluyor. Ben de o indirimlerden birinde almıştım bu kitabı...

      Sil
    2. okuoku'da şuan 7.90 keşke bekleseydiniz

      Sil
    3. Ceren Hanım ben de 8 tl ye almıştım zaten :)

      Sil
  3. Migrosdan 8 tl ye aldım şanslıyım galiba :) Bugün başlayacağım heyecanyaptım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısın hem de canım :) Keyifli okumalar, bitirdikten sonraki yorumunu da merak ettim şimdiden :)

      Sil
  4. Ben 4 tl ye aldım kısa zaman once a 101 den acikcasi beklentiyi pek yuksek tutmamistim ama beni 2 gece uykusuz birakacak kadar iddaali bir kitap. Hele hele abuk subuk watpad kitaplarindan sonra bu genclik romani ilac gibi geldu🙌

    YanıtlaSil
  5. ilk başlarda ilgimi çekmedi çünkü mektup şeklindeydi ama okudukça daha güzel geliyor altini cizerek okuduğum kitaplardan biri

    YanıtlaSil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya