15 Nisan 2015 Çarşamba

İnsanlık Ayıbı



Sosyal Medya'ya bomba gibi düşen bir haberden bahsetmek istiyorum bugün. 

Ali Uçar, belki de ismi sadece yakın çevresi tarafından bilinen biriydi ancak dün itibariyle binlerce Türk insanı tarafından tanınmış oldu.

Onu fenomen yapan olay neydi peki?

Kendisinin kitap okuduğu esnada çekilen ve "Entel olcam kız tavlıcam diye kendini yurtan izban kekosu terliklerine bayıldım" mesajıyla paylaşılan fotoğrafı değil, bu fotoğrafa yaptığını yorum sayesinde tanındı Ali Uçar.


Fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu belirtirken ifade ettiklerini direkt kendi cümleleriyle aktarıyorum ve yorumu size bırakıyorum...

 "Arkadaşlar fotoğraftaki şahıs benim ve hiç utanmıyorum karşımda oturmuş olan kıza veya çevremde hiç kimsenin namusuna bakmadığım için. Evet ben cebi çok zengin bir insan değilim hatta ilkokul 6. sınıftan terkim annem babam ayrı toplumun huzurunu kaçıran soytarı olmadım utanıyorum. Çalmıyorum çalışarak kazanıyor param yettiğince kitap almaya kütüphaneye gitmeye çalışıyorum çok utanç duyuyorum böyle bir insan olduğum için... Elbisem kirli terliğim bindiğim metroya uygun değil işte zihnimi kirletemiyorum utanıyorum... Ama her ne olursa olsun bana kitaplar böyle olmayı öğretti insan olmayı, hayvanlaşıp çevremi kirletmiyorum üzgünüm utanıyorum..."

 #AliUçar hashtagi altında binlerce kişinin sosyal ortamda vermiş oldukları destek sayesinde anlaşılan o ki hala ümidimizi taze tutabileceğimiz güzel kalpli, iyi niyetli insanlar var bu hayatta...
 

Biliyorum ki bu kız ne ilk ne de son. İnsanlıktan nasibini alamamış, karakter gelişimini tamamlayamamış -kuvvetle muhtemel tamamlamayı da başaramayacak nice insanımsı bizimle aynı gökyüzünü paylaşıyorlar. Sırf yoksul olduğu için öğretim seviyesi düşük insanları küçümseyen, aşağılayan, hor gören her türlü insan müsveddesinden iğreniyorum...

Göründüğünden daha güçlü görünmek için, yanında hep güçsüz insanlarla yürüyenler... Yanındakinin gücüne sığınıp kendini güçlü zanneden güçsüzler... Devasa egolarının ardında evrilmemiş kişilikleriyle kendini bu dünyanın en vazgeçilmez insanı sanan narsistikler... Baba parasıyla kendisini adam zannedenler... Cahil olduğu için mutlu olanlar... Beynini kullanmak yerine sıfır kilometre geri teslim etmeyi tercih edenler... Sizinle aynı havayı teneffüs ettiğim için hayattan soğuyorum...

Ve bunca insanlık ayıbına rağmen, hayattaki embesillere karşı dik durabilen, kendi kimliğinden utanmayan,  kalbindeki o insani özü yitirmeyen, cahilliğiyle mutlu olmak yerine parasızlığı ve eğitimsizliği bahane etmeden okuyabilen, düşünebilen, sorgulayabilen; kendi gibi olabilen insanları gördükçe ümitvar oluyorum...

Kitap okumayan bir insanın benim gözümde okuma yazma bilmeyenden; insanları maddi gücüyle tanımlayan, tasnif eden ve yargılayan insanların da kendini beygir sanan eşşekten farkı yok benim gözümde. Bu kadar net!

 

6 yorum:

  1. İçim cız etti okurken.. Babamın "cahil, alaycı, okumayan, pişkin bir nesil geliyor" dediği, bunu yazan, sizin dediğiniz gibi "karakter gelişimini tamamlayamamış", kendini insan, genç, bayan, güzel, ancak makyajla yüzünü aydınlatabilen, hatta hatta akıllı sanan zavallılar olsa gerek.. Hiçbirisi değil de, böyle bir zaman da böyle bir densiz insana verdiği karşılık bile takdir edilmeli. Kırıcı hiçbir ifade yok. Takdir ettim, yolun inşallah güzel yerlerden geçer Ali Uçar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi, benim de dikkatimi çekti, böylesine rencide edici bir hadisenin karşısında vakarlı durabilmek, insani melekelerini yitirmeden cevap verebilmek gerçekten takdire şayan... İnşallah insanlıktan nasibini alamayanlara Ali Uçar'ın tavrı bir ders olur.

      Sil
  2. süpersiniz.bende bugün instagramda karşılaştım bu resimle,kitap okuyan biri olarak takdir ettiğim ali uçar'ı verdiği cevapla birdaha takdir ettim.helal olsun.İnşallah Ali Uçar'lar çoğalır birde bu resmi çekip alay edeni bir bulsam Ali uçar kadar terbiyemi takınamaycağım maalesef:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun Özgül Hanım, o kız bence gıyabında söylenen onca şeyin ardından dersini almıştır diye düşünüyorum, biz asaletimizden ödün vermeyelim inşallah, sevgiler :)

      Sil
  3. Çocuğun Facebook'unu inceledim de diplomaya bakılırsa benim kadar okumamış ama cevaba bakılırsa benim asla veremeyeceğim bir cevap yazmış! Böyle çocukları yetiştiren analar gurur duysun.. Helal kere helal çok ama çok sevindim bu olayın böyle sonuçlanmasına canım Ali..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten böyle insanların var olduğunu bilmek ümit ve gurur verici... Okuyan nitelikli insanların sayısı çoğalsın inşallah...

      Sil

Can-u gönülden yapılan birkaç satır kelamdır bu blog sahibesini sevindiren :)

BLOG DESIGN-Değmesin Yağlı Boya